Ondernemen

Duurzaam ondernemen; wat is het en hoe kan jij het toepassen?

Als ondernemer heb je veel aan je hoofd. Inplannen van personeel, financiële administratie en het runnen van je bedrijf. Daarnaast wordt het steeds belangrijker dat je dit met ‘duurzaam ondernemen’ in het achterhoofd doet. Maar wat betekent deze term eigenlijk precies? En hoe kun jij als bedrijf inspelen op duurzaam ondernemen? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen en lees je hoe jij ook de stap richting duurzaam ondernemen kan maken. 

Wat is duurzaam ondernemen?

In de jaren tachtig is de term duurzaam ondernemen ontstaan. Hier kwam, mede door het rapport ‘Common Future’ dat de World Commission on Environment and Development (WCED) publiceerde, het duurzaam ondernemen sterk in opkomst. In dit rapport werd bekend dat er grote milieuproblemen waren. Deze waren terug te koppelen aan twee pijlers: de armoede aan de ene kant en de alles behalve duurzame consumptie en productie aan de andere kant. 

Veel ondernemers voelden zich meteen aangesproken. Dit heeft ervoor gezorgd dat veel bedrijven de eerste stappen naar duurzaam ondernemen zetten. Dit houdt in dat je onderneming bijdraagt aan een toekomstbestendige wereld en samenleving.

Waarom duurzaam ondernemen?

Waarom duurzaam ondernemen

Wanneer je als bedrijf ‘duurzaam onderneemt’, houd je rekening met de negatieve invloed op het milieu, óf doe je er alles aan om dit te compenseren. Bedrijven die veel CO2 uitstoten zorgden bijvoorbeeld voor een duurzamere oplossing. Door hier als bedrijf op te letten, zul je een steentje bijdragen aan een groene toekomst. 

Hoe kan ik als een bedrijf een stap richting duurzaam ondernemen doen? 

Er zijn vele manieren waarmee jij een stap richting duurzaam ondernemen kunt doen. Zo kun je CO2 reduceren door bijvoorbeeld over te stappen op elektrische bedrijfsauto’s. Maar duurzaam ondernemen kan ook op kleine schaal. 

Start bijvoorbeeld bij afvalpreventie. Bij afvalpreventie reduceer je je afval, wat een positief effect heeft op het milieu. Kies bijvoorbeeld voor waterdispenser in plaats van plastic flessen water. Dit scheelt – naast afval – in ruimte en transport, waardoor de CO2-uitstoot wordt verminderd. Bij Brita, producent van de waterdispenser, staat sustainability hoog op de agenda. Ze helpen jou graag bij de stap richting duurzaam ondernemen. 

Wanneer zet jouw bedrijf de eerste stap? 

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button