Tips

Ergonomisch werken in 2021: 4 tips die klachten voorkomen

Meer dan een jaar geleden gooide corona voor het eerst ons leven overhoop. Sindsdien waren er lange periodes van thuiswerken. Experts waarschuwden al snel dat veel mensen klachten zouden krijgen. Het stabureau of de volledige aanpasbare bureaustoel bleef namelijk achter op het werk. De klachten beginnen inderdaad de kop op te steken en tegelijkertijd is ondernemen in tijden van crisis extra complex. Net daarom geven we zowel jou als het personeel een aantal tips mee om ergonomisch te werken.

# 1. Neem de bureauschikking onder de loep

Ergonomische hulpmiddelen werken niet als ze niet correct worden gebruikt. Het (ergonomisch) toetsenbord ligt bijvoorbeeld het best tegen de rand van het bureau aan, dicht naar je toe. Je schouders zijn dan ontspannen en je zit automatisch rechtop. De monitor staat recht tegenover je, op armlengte van je af en met de bovenkant van het scherm op ooghoogte. Zorg natuurlijk wel voor een goede bureaustoel die je voldoende hoog kan verstellen. Als je wat groter bent, kan je ook een schermverhoger gebruiken. Let verder op met tweede en derde schermen want voortdurend links en rechts kijken is niet goed voor je nek. Als je het doet, zorg er dan voor dat het scherm waar je het vaakst naar kijkt centraal staat.

# 2. Correct plaatsnemen op de bureaustoel

Op je bureaustoel neem je een actieve werkhouding aan. Dit wil zeggen dat je rug recht tegen de leuning van je bureaustoel aanleunt en dat je voeten plat op de grond komen. Ga al zeker niet op het puntje van je stoel zitten want daarmee zorg je voor overbelasting van je wervelkolom. Gebruik een voetensteun wanneer je niet van de grootste bent en je geen in de hoogte verstelbare bureau of bureaustoel hebt. Als je in de plaats daarvan een nieuwe bureau of bureaustoel koopt, zijn er overigens nog heel wat andere aandachtspunten. Via websites als BestGekozen maak je een verstandige keuze.

# 3. Schaf een ergonomische muis aan

Schaf een ergonomische muis aan

De computermuis is het apparaat dat je het vaakst gebruikt. Het probleem is dat de zogenaamde horizontale muis die standaard wordt meegeleverd helemaal niet goed voor je is. Een klassieke computermuis gebruik je namelijk door je elleboog naar buiten te draaien en je duim naar binnen. De arm wordt gespannen en dit urenlang per dag. Dat is vragen om problemen. Met een ergonomische verticale muis heb je minder spanning op je spieren, houd je je handen natuurlijker en voorkom je klachten zoals een muisarm.

# 4. Gebruik een documentenhouder voor je papieren

Met documenten worden nog vaak fouten gemaakt. Vaak worden documenten tussen het toetsenbord en de buik gelegd. Dat is desastreus. Je toetsenbord komt wellicht te ver te liggen en je belast je armspieren onnodig. Daarnaast buig je voorover en knikkebol je de hele tijd tussen je scherm en je papieren. Links of rechts van je toetsenbord is al beter, maar in het ideale geval gebruik je een documentenhouder waarbij de documenten zich rechtop tussen je monitor en je toetsenbord bevinden.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button