Juridisch

Hoe waardevol is een rechtsbijstandsverzekering voor ondernemers?

Er zijn op de markt tal van verschillende verzekeringen terug te vinden die voor ondernemers erg interessant kunnen zijn. Eén van deze verzekeringen is de zogenaamde rechtsbijstandsverzekering. Zoals de naam al aangeeft gaat het hierbij om een verzekering die bijstand verleent bij juridische procedures. Met andere woorden, wordt je op een zeker ogenblik voor de rechtbank gedaagd? Of is er sprake van een andere juridische discussie? Dan zal je daarvoor aanspraak kunnen maken op de rechtsbijstandsverzekering. Op welke manier deze nu precies bijstand kan verlenen laten we je graag ontdekken middels de hieronder terug te vinden informatie!

Wat is een rechtsbijstandsverzekering precies?

Laat ons in eerste instantie even verder ingaan op hetgeen een rechtsbijstandsverzekering precies is. In de praktijk is het zo dat de meeste mensen vooral bekend zullen zijn met de variant voor consumenten. Op deze pagina gaan we het echter hebben over de variant voor ondernemers. In eerste instantie lijken beide varianten natuurlijk vrij stevig op elkaar, maar er zijn toch niet onaanzienlijke verschillen aan verbonden. Het belangrijkste verschil gaat uiteraard schuil in het feit dat een rechtsbijstandsverzekering voor ZZP’ers enkel en alleen een dekking biedt voor juridische problemen die het gevolg zijn van professionele werkzaamheden.

Bovenstaande zorgt er voor dat je bijvoorbeeld aanspraak kan maken op een rechtsbijstandsverzekering wanneer je wordt aangeklaagd voor het foutief uitvoeren van bepaalde werkzaamheden. Je moet er wel rekening mee houden dat verzekeraars aan dit soort gevallen zwaar tillen. Veel mensen gaan er vanuit dat deze verzekering hun oneindig in zal dekken. Dat is echter niet zo. Op een bepaald ogenblik kan de verzekeraar het risico dan ook te groot gaan vinden. In dat geval zal de rechtsbijstandsverzekering van hun uit worden opgezegd.

Is er sprake van een franchise bij een rechtsbijstandsverzekering?

Voor het merendeel van de verzekeringen die op de markt zijn terug te vinden geldt dat er een zogenaamde franchise op van toepassing is. Deze franchise of vrijstelling moet je als verzekeringnemer zelf betalen. De overige kosten zullen dan worden vergoed door de verzekeraar. Het bestaan van zo’n franchise lijkt in eerste instantie misschien wat vervelend. In de praktijk zorgt ze er echter mede voor dat heel wat verzekeringen betaalbaar kunnen worden gehouden. Ook voor de rechtsbijstandsverzekering geldt dat er in zowat alle gevallen rekening moet worden gehouden met het bestaan van een franchise. Hoeveel deze exact zal bedragen is natuurlijk vooral afhankelijk van de verzekeraar die ze aanbiedt.

Een rechtsbijstandsverzekering afsluiten of niet?

Als ondernemer kan het zeker en vast interessant zijn om over te gaan tot het afsluiten van een rechtsbijstandsverzekering. Juridische gevechten zijn namelijk niet alleen vervelend, ze kosten ook veel geld. Een conflict dat klein begint kan in België al snel uitgroeien tot een jarenlange rechtszaak waar heel wat verschillende partijen bij betrokken zijn. Het feit dat er in België snel zoveel verschillende partijen betrokken zijn bij een rechtszaak zorgt er uiteraard eveneens voor dat de kosten erg snel kunnen oplopen. Het afsluiten van een rechtsbijstandsverzekering voor ondernemers zorgt er in dat geval voor dat je financieel bent beschermd. Vergis je namelijk niet, heel wat bedrijven hebben moeite met het betalen van de juridische kosten. Wil jij dergelijke problemen voorkomen? Dan is een rechtsbijstandsverzekering afsluiten dus beslist een goed idee!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button