Incassobureau inschakelen? Dit ben je écht kwijt!
Niets is vervelender dan een klant die niet betaalt. Jij doet wat er van je gevraagd wordt: een product of dienst leveren. Maar betalen, ho maar! Helaas begint het na die frustratie pas echt: bellen, mailen en nog meer bellen en mailen – vaak mét resultaat als het om vergetelheid gaat, maar in sommige gevallen helaas ook zonder… Mocht er sprake zijn van het laatste, dan kun je een incassobureau in de arm nemen. Een incassobureau is gespecialiseerd in het innen van betalingen en kan ook jou uit de brand helpen. Toch zijn veel ondernemers huiverig, want het voelt natuurlijk dubbel om te betalen voor een dienst om een niet-betaalde factuur te innen. Helaas weten veel ondernemers niet dat de kosten voor een incassobureau niet voor eigen rekening komen. Maar voor wie dan wel? Het antwoord op die vraag en meer geven wij je in onze blog incassobureau inschakelen kosten.
Het begint bij de incassokosten
Allereerst de vraag: wat doet een incassobureau precies? Een incassobureau int de openstaande factuur in jouw naam. Op het moment dat jij hen in de arm neemt, verloopt het contact met de schuldenaar niet langer via jou, maar via het incassobureau. Dit doet een incassobureau natuurlijk niet voor niets, voor deze werkzaamheden brengen het bureau kosten in rekening. Alleen die kosten zijn vaak niet voor de schuldeiser, maar voor de schuldenaar. Zo komen de kosten – vanaf nu incassokosten genoemd – bovenop het al verschuldigde bedrag op de factuur. De rekening en incassokosten worden bij succes geïnd door het incassobureau, waarbij het verschuldigde bedrag weer op jouw rekening komt (incl. rente). In de basis betaal je dus niets. De incassokosten die de schuldenaar moet betalen variëren van € 40,- tot € 6.775,-.
Maar wat als het incassobureau de factuur niet kan innen, voor wie zijn de incassokosten dan? Dan komen de incassokosten wel voor jouw rekening, mits je een incassobureau in de arm neemt die werkt volgens het no cure, no pay-principe. Zoals de naam al doet vermoeden, heb je bij deze incassobureaus geen kosten als er geen resultaat wordt behaald. Credifin Nederland bijvoorbeeld, gaat volgens het no cure, no pay-principe te werk. En dat geeft veel ondernemers zekerheid!
Bij gebruik van aanvullende diensten
Er komen wel kosten bij kijken als je gebruikmaakt van de aanvullende diensten van een incassobureau. Zo kan een incassobureau een aanmaning voor je opmaken per brief of aangetekende e-mail. We hebben het hier dan over een paar euro – en hoe meer hoe goedkoper! Daarnaast kan een incassobureau ook een kredietcheck voor je uitvoeren, waardoor je te weten komt wat de financiële gezondheid is van bijvoorbeeld een potentiële klant. Daarnaast kan een incassobureau, mocht het incassotraject geen soelaas bieden, ook een gerechtelijke procedure starten, waarbij uiteindelijk een deurwaarder wordt ingeschakeld. De kosten hiervoor worden vooraf in een duidelijke offerte uiteengezet.
Hopelijk geeft bovenstaande informatie je meer inzicht in de kosten voor een incassobureau. Extra tip: lees voordat je in zee gaat met een incassobureau altijd de voorwaarden, onafhankelijke referenties en waarvoor je precies betaalt. Zo kan het niet misgaan.