HR

Online vacatures afnemen, hoe interessant is het echt?

Vandaag de dag bestaan er tal van verschillende manieren om een vacature af te nemen. De tijd dat je er enkel en alleen voor kon kiezen om alle potentiële werknemers bij jou op het bedrijf uit te nodigen behoort dan ook reeds lang tot het verleden. Het afnemen van online vacatures is door de jaren heen op verschillende momenten zeer interessant gebleken. Tijdens de Coronacrisis van 2020 zorgde het er zelfs mee voor dat ondernemingen niet kwamen stil te vallen. Dit gezegd hebbende is het zo dat menig aantal bedrijven zich de vraag stellen hoe interessant het afnemen van online vacatures nu in de praktijk echt is. Geldt dat ook voor jou? Wij beantwoorden deze vraag graag hieronder!

Hoe werken online vacatures?

Het uitschrijven van vacatures is veelal geen leuke bezigheid. Heel wat mensen uit het bedrijfsleven hebben er zelfs een bloedhekel aan. Dit gezegd hebbende is het online plaatsen van vacatures wel zeer eenvoudig. Bovendien is het op deze manier ook mogelijk om online sollicitaties af te nemen. Wanneer je deze keuze maakt als bedrijf zal je merken dat de sollicitaties op veel efficiëntere wijze kunnen worden afgenomen. Dit leidt in de praktijk doorgaans ook altijd tot het eenvoudiger vinden van de juiste werkkrachten. Wil jij dus met andere woorden ook graag op de meest efficiënte wijze nieuwe werkkrachten aanwerven voor jouw bedrijf? Dan is het zeker de moeite waard om daarvoor te kijken in de richting van online vacatures en sollicitaties.

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten voor jou als ondernemer?

Het afnemen van online sollicitaties brengt in de praktijk best een aantal extra aandachtspunten met zich mee. In eerste instantie dien je er vooral rekening mee te houden dat de sollicitant zich in diens eigen, vertrouwde, huiselijke omgeving bevindt. Dit zorgt er voor dat de spanning en de stress doorgaans een stuk minder is. Dat is goed nieuws, maar tegelijkertijd zorgt dit er eveneens voor dat er een foutief beeld kan worden gecreëerd. Zal de persoon in kwestie bijvoorbeeld ook zo sociaal en vlot zijn wanneer hij of zij op het bedrijf wordt uitgenodigd? Het zal nog moeten blijken…

Naast bovenstaande is het zo dat je als ondernemer tijdens het afnemen van een online sollicitatie wel het voordeel hebt om mogelijks wat meer te weten te komen over de persoonlijkheid van de sollicitant. Afhankelijk van waar de webcam is geplaatst kan je bijvoorbeeld een beeld krijgen van de stijl evenals de voorkeuren van de sollicitant. Misschien is dit niet meteen het meest van belang, maar het kan je uiteindelijke keuze wel beïnvloeden.

Keuze tussen fysieke en online vacatures

Zowel fysieke als online vacatures beschikken over hun eigen, concrete voor- en nadelen. In een tijd waarin steeds meer op afstand gebeurt is het evenwel zo dat heel wat ondernemingen toch vooral de voorkeur geven aan online vacatures. In principe voorzien ze je van alle informatie waar je nood aan hebt terwijl je niet iedereen fysiek op de bedrijfslocatie hoeft uit te nodigen. Bovendien hebben onderzoeken aangetoond dat online vacatures en sollicitaties vaak ook veel meer mensen aanspreken. Wil je er dus met andere woorden echt zeker van zijn dat je geen enkele potentieel interessante werkkracht zal missen? Dan is het zeker ook de moeite waard om te kiezen voor het afnemen van online sollicitaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button