HR

Voordelige, jonge werkkrachten aanwerven met deze tips

Als bedrijf is het in de praktijk altijd belangrijk om goed te kijken naar de verschillende zaken die een al dan niet directe impact hebben op de financiële situatie waar je onderneming over beschikt. Op het moment dat je dat doet zal je kunnen vaststellen dat vooral de personeelskost een niet onaanzienlijke impact heeft. Gelukkig bestaan er hier ook oplossingen voor. Er bestaan namelijk verschillende mogelijkheden om goedkope werkkrachten aan te werven. Op welke manier je dat precies kan doen wordt duidelijk hier op deze pagina.

Waarom zijn jobstudenten het overwegen waard?

Eén van de bekendste goedkope werkkrachten op de markt zijn natuurlijk de jobstudenten. Voor een jobstudent geldt dat hij of zij 475 uur per jaar mag werken. Dit althans wanneer men wil kunnen rekenen op de zeer lage sociale bijdrage van amper 2,71 procent. In principe is het voor studenten mogelijk om meer te werken. Het probleem weer men dan mee wordt geconfronteerd schuilt echter in de aanzienlijk hogere sociale lasten. Bij het overschrijden van de 475 uur loopt die sociale last namelijk op tot 13,07 procent. Het spreekt voor zich dat dit een aanzienlijke meerprijs is.

Niet alleen voor jobstudenten zelf is de regeling die voor deze doelgroep is ontstaan financieel interessant. Dit geldt ook voor de ondernemers. Zij dienen namelijk in dit geval slechts 5,42 procent aan sociale bijdragen voor hun rekening te nemen. De resterende 2,71 procent die moet worden betaald valt zoals eerder al aangegeven ten laste van de jobstudent.

Wat met flexi jobs?

Goedkope werkkrachten die bovendien ook nog eens flexibel inzetbaar zijn? Het lijkt een droom, maar het is wel degelijk werkelijkheid. De introductie van de zogenaamde flexi jobs heeft dit namelijk mogelijk gemaakt. Er zijn twee verschillende doelgroepen die een dergelijke job kunnen uitoefenen, namelijk:

  • Mensen die reeds voor 4/5den werken;
  • Mensen die reeds in pensioen zijn;

Als werkgever is het zo dat je bij flexi jobs slechts rekening moet houden met het betalen van de 25 procent werkgeversbijdrage. Je dient er wel rekening mee te houden dat er door de overheid een bepaald minimumloon in het leven is geroepen voor flexwerkers. Bovendien is het in de praktijk ook nog eens zo dat flexi jobs slechts beschikbaar zijn binnen bepaalde sectoren. Het gaat hierbij concreet om de sectoren zoals hieronder omschreven:

  • De horeca;
  • Warenhuizen;
  • Broodbakkerijen;
  • Zelfstandige kleinhandels;

Ben jij eigenaar van een zaak waar flexi jobs bij tot de mogelijkheden behoren? Dan kan het zeker de moeite waard zijn om te overwegen om op deze manier (extra) personeel aan te werven.

Stagairs, hoe interessant zijn ze echt?

Goedkope werkkrachten die over een jonge ingesteldheid beschikken zijn natuurlijk stagairs. Voor deze mensen geldt dat ze een ongelofelijk goedkope manier vertegenwoordigen om extra handen in huis te halen. Van belang om in dit geval rekening mee te houden is het feit dat de stagair ook iets zal verwachten voor zijn of haar harde werk. Het gaat in dit geval dan misschien niet zozeer om een financiële verloning, maar wel om kennis en expertise. Zorg er dus voor dat je bij het aannemen van één of meerdere stagairs ook een bepaald educatietraject voorziet. Op deze manier zullen beide partijen met zekerheid tevreden zijn met de mogelijkheden die op deze manier worden gecreëerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button