FinanceOndernemen

Zo financier je een startup: 5 tips

Het aantal ondernemers in België zit sterk in de lift. Al negen jaar op rij is er sprake van een stijging van het aantal startende eenmanszaken en vennootschappen. Afgelopen jaar werd er zelfs een recordaantal startups genoteerd. Volgens cijfers van UNIZO en Graydon maakten bijna 120.000 mensen de sprong naar het ondernemerschap in 2021. Het betrof hier een toename van maar liefst ruim twaalf procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Vaak is er startkapitaal nodig, voordat een onderneming producten of diensten kan gaan leveren aan klanten. Hoe kun je als ondernemer aan dat kapitaal komen?

1.      Eigen vermogen in de onderneming steken

Zonder risico en bijkomende kosten een startups financieren, doe je het gemakkelijkst door eigen spaargeld in de onderneming te investeren.

2.      De Winwinlening

Vaak hebben startende ondernemers niet voldoende eigen spaargeld, en zullen ze dus geld moeten lenen. Dit is bijvoorbeeld mogelijk bij vrienden en / of familie, in de vorm van een lening of aandelen. De Belgische overheid stimuleert dit soort leningen. Met de Winwinlening kun je recht hebben op een belastingvermindering.

3.      Zakelijke financiering

Een van de meest voorkomende manieren van bedrijfsfinanciering, is aan te kloppen bij een bank. Deze zijn echter wel de afgelopen jaren strenger geworden in het toekennen van leningen, en bedienen bovendien vaak geen startups. Partijen die daar wel meer open voor staan, zijn grote investeringsmaatschappijen of venture capital firms, en zogenaamde business angels.

4.      Geld lenen door middel van persoonlijke lening

Zijn er geen mogelijkheden om zakelijk kapitaal op te halen? Dan kun je mogelijk wel privé geld lenen om te investeren in de onderneming. Een persoonlijke lening kun je aanvragen zonder dat je een bestedingsdoel hoeft op te geven. Een voordeel van dit type leningen is bovendien dat de aanvraag veel sneller verloopt dan bij zakelijke financieringen het geval is.

5.      Subsidie vanuit de overheid

De Belgische overheden willen een gunstig ondernemersklimaat creëren door innovaties en ondernemerschap te stimuleren. Het is daarom mogelijk dat je in aanmerking kunt komen voor een of meerdere subsidies in je regio. In Vlaanderen kun je ervoor terecht bij het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO), in Wallonië bij Aides Directes en in Brussel Bij Innoviris.

Tip: Vennootschap starten kan tegenwoordig online

Goed om te weten, is dat mensen die een vennootschap willen starten niet meer langs een notaris hoeven. Waar in het verleden nog bij een notaris de authentieke akte voor de oprichting fysiek ondertekend diende te worden, kan dit proces tegenwoordig geheel online doorlopen worden. Het verlijden van de authentieke akte kan namelijk via een elektronische ondertekening tijdens een videovergadering met een notaris.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button