OndernemenTips

Zo kun je als ondernemer extra pensioen opbouwen

Veel ondernemers maken gemiddeld meer werkuren dan mensen in loondienst. Zodra ze met pensioen gaan willen ze dan dus ook extra genieten van hun vrije tijd. Of mogelijk al wat eerder stoppen met werken. Maar hoe zorg je ervoor dat je levensstandaard niet verlaagt zodra je stopt met werken? Hieronder lees je meer over het pensioenlandschap in België, en welke mogelijkheden er zijn om extra pensioen op te bouwen of het financieel mogelijk te maken eerder te stoppen met werken.

Pensioenpijler 1: Wettelijk pensioen

In de basis kun je pensioen opbouwen op vier zogenaamde pensioenpijlers. De eerste pijler bestaat uit het wettelijk pensioen. Tijdens ieder kwartaal van een gewerkt jaar (of in het geval van een studie of ziekte) bouw je pensioenrechten op. De hoogte van je pensioen had verder af van de hoogte van je loon, en het statuut (medewerker, ambtenaar of zelfstandige) dat je had. In 2030 zal de pensioengerechtigde leeftijd 67 jaar zijn.

Momenteel liggen de inkomsten van ondernemers het laagst gedurende het pensioen, gemiddeld betreft het slechts 900 euro per maand. Het wettelijk pensioen volstaat waarschijnlijk niet om je huidige levensstandaard te behouden als je met pensioen bent. Daarom is het belangrijk om daarnaast extra voor je pensioen te sparen. Dat is mogelijk via de volgende drie pijlers.

Pensioenpijler 2: VAPZ, IPT, VOZ

​Als ondernemer kun je fiscaal voordelig extra pensioen opbouwen via het VAPZ. Daarnaast kan ook gespaard worden met een IPT (als je een vennootschap hebt) of POZ voor zelfstandigen. Tegen de inleg van een premie ontvang je op de wettelijke pensioenleeftijd een aanvullend pensioen. Je kunt zelf bepalen of je maandelijks of eenmalig uitbetaald krijgt.

Tip: Op mypension.be kun je zien hoeveel pensioen je hebt opgebouwd in de eerste en tweede pijler.

Pensioenpijler 2 VAPZ, IPT, VOZ

Derde pijler: Pensioensparen en Langetermijnsparen

Ook in de derde pijler bouw je op een fiscaal voordelige manier een aanvullend pensioen op. Dat gebeurt via het pensioensparen en/of het langetermijnsparen. Bij beide vormen kan jaarlijks een bepaald maximumbedrag (vast bedrag of afhankelijk van je netto belastbaar beroepsinkomen) aan premie ingelegd worden in een spaarverzekering of aandelenfonds.

Vierde pijler: Bijvoorbeeld beleggen in opties

In de vierde pijler spaar je zonder fiscaal voordeel. Bijvoorbeeld door te investeren in vastgoed, geld op een spaarrekening te zetten, of te beleggen. Jonge ondernemers kunnen nog wat meer risico lopen. Vooral voor hen kan beleggen in opties interessant zijn. Het voordeel van deze manier van geld opzij zetten is dat je geheel eigen regie erover hebt. Hoeveel je wil sparen, en wanneer je het gaat gebruiken, bepaal je zelf. Dit is dus ook in het bijzonder erg geschikt voor ondernemers die extra financiële ruimte willen creëren om eerder te kunnen stoppen met werken.

Op welke manier je ook extra geld opbouwt voor je pensioen, begin er zo vroeg mogelijk mee. Zo is de kans het grootst dat je zonder geldzorgen van je oude dag kunt genieten!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button