Finance

3 manieren om nieuw vermogen aan te trekken met je bedrijf

Zonder financiële middelen spreekt het voor zich dat het voor bedrijven ongelofelijk moeilijk is om te kunnen opereren. Het is in de praktijk echter lang niet altijd zo dat ondernemingen ten allen tijde kunnen rekenen op een voldoende cashflow. Bovendien kunnen ook de beschikbare reserves voor het uitvoeren van investeringen tijdelijk aan de beperkte kant zijn. Dit alles zorgt er voor dat de kans bestaat dat een bedrijf op een zeker ogenblik op zoek zal moeten gaan naar vers kapitaal. In de praktijk bestaan hier verschillende mogelijkheden voor. Wij stellen alvast drie potentieel interessante manieren aan je voor waarop bedrijven nieuw vermogen kunnen aantrekken.

1.) Door de verkoop van aandelen

Nog altijd bestaat het misverstand dat het alleen voor beursgenoteerde bedrijven mogelijk is om aandelen te verkopen. Natuurlijk is het voor deze partijen doorgaans eenvoudiger om geïnteresseerde investeerders te vinden. Dit gezegd hebbende is het zo dat ook kleine(re) ondernemingen in staat zijn om aandelen te verkopen. Hierdoor kan men op vrij efficiënte wijze extra vermogen aantrekken. Dit gezegd hebbende brengt deze keuze natuurlijk ook een niet onbelangrijk nadeel met zich mee. In ruil voor de investeringen krijgen de nieuwe aandeelhouders namelijk ook gedeeltelijk zeggenschap in de vennootschap in kwestie.

Hou er naast bovenstaande ook rekening mee dat het verkopen van aandelen ook jaarlijkse verplichtingen met zich meebrengt. Niet alleen zal je alle aandeelhouders moeten uitnodigen op de bestuursvergadering, daarnaast kan er ook verwacht worden dat je bijvoorbeeld een bepaald dividend aanbiedt. Sta ook hier dus zeker en vast even bij stil.

2.) Door middel van winwinkredieten

Eén van de meest populaire mogelijkheden van de voorbije jaren voor bedrijven om vers vermogen aan te trekken wordt ongetwijfeld aangeboden door de zogenaamde winwinlening. In principe zijn er aan deze financiering drie concrete voordelen verbonden voor de investeerder, namelijk:

  • Er is sprake van een min of meer gegarandeerd rendement;
  • Een winwinlening is een zogenaamd belastingkrediet;
  • Er worden waarborgen voor de winwinleningen verstrekt;

Je moet er als ondernemer dan weer rekening mee houden dat de intresten die gelden voor winwinleningen min of meer wettelijk zijn vastgesteld. In het jaar 2019 was er bijvoorbeeld nog sprake van een wettelijk percentage van tussen de 1 & 2 procent. In het jaar 2020 zijn deze intresten veranderd naar tussen de 0,875 en 1,75 procent. Let op, deze percentages zijn bruto intresten. Er zal door de ondernemer dus nog een bepaalde roerende voorheffing moeten worden afgehouden.

3.) Door een (extra) eigen inbreng te doen

Last but not least kan je ook als ondernemer of één van de aandeelhouders zelf een bepaalde (extra) eigen inbreng doen. In ruil voor deze inbreng van private gelden is het mogelijk om jezelf bijvoorbeeld meer aandelen uit te keren. Je kan er ook voor kiezen om vanuit jezelf als privépersoon een bepaalde financiering te verstrekken aan je vennootschap. Op deze manier creëer je een bepaalde zakelijke schuld bij jou als privépersoon. Voor deze schuld kan je jaarlijks bepaalde intresten aanrekenen. Deze intresten zijn kosten voor je bedrijf terwijl ze kunnen zorgen voor een mooie passief inkomen. Zo sla je eigenlijk twee vliegen in één klap.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button