Tips

Moderne uitstraling met aluminium ramen

Als je aan de slag gaat met het verbouwen of renoveren van de woning, kom je ongetwijfeld voor de vraag te staan welke type ramen je wilt gebruiken. Terwijl de opties grofweg beperkt zijn tot drie mogelijkheden, namelijk hout, kunststof of aluminium, doe je er verstandig aan om de voor- en nadelen goed op een rij te hebben. Als duurzaamheid naast een minimum aan onderhoud essentieel zijn, kom je al snel uit bij aluminium ramen. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar toch zijn er een aantal zaken waar je aan moet denken.

Voordelen van aluminium ramen

Als we kijken naar de voordelen van aluminium, dan is de rij bijna eindeloos. Zo is het bijna onderhoudsvrij, bovendien kun je de winterschilder ook afzeggen. In tegenstelling tot het klassieke houten raam, is aluminium een hele verademing. De profielen zijn verkrijgbaar is talloze kleuren, bovendien kan het in twee kleuren worden uitgevoerd zodat het aan de binnenzijde van de woning perfect aansluit op het bestaande interieur. Door de meest recente ontwikkelingen kennen aluminium ramen een hoge isolatiewaarde zodat het perfect toepasbaar is bij de bouw van energiezuinige woning.

De isolatiewaarde van de aluminium profielen

Een van de belangrijkste argumenten om aluminium ramen te gebruiken bij een aanbouw of een renovatie, is de isolatiewaarde. Terwijl vroeger er juist sprake was van een behoorlijk verlies aan warmte, is de huidige generatie aluminium ramen juist bijzonder geschikt voor zogenaamde passiefhuizen. Dit wordt bereikt door de luchtdichtheid en de thermische onderbreking. Om het iets duidelijker te maken: de aluminium ramen van Creon kunnen een isolatiewaarde hebben van 0.6 Ug (de laagste waarde), tot 1.1 Ug (HR++). Kortom, het warmteverlies is minimaal en je zit er dus in de winter ook heerlijk warm bij.

Oneindig veel kleurcombinaties

Oneindig veel kleurcombinaties

De kleur van het raam wat je wilt gebruiken is minstens zo belangrijk. Het zorgt voor de juiste visuele uitstraling. Het voordeel van deze aluminium ramen is dat de buitenzijde een andere kleur kan hebben dan de binnenkant. Op de manier sluit het naadloos aan op de bestaande inrichting. Nagenoeg alle RAL-kleuren zijn leverbaar, maar daarnaast zijn ook diverse structuren mogelijk. Zo kun je naast een gladde uitvoering, ook kiezen voor structuurlak en een metallic structuurlak. Hierdoor zijn de combinatiemogelijkheden bijna oneindig. Vanzelfsprekend is levering in blank geanodiseerd ook mogelijk.

Soorten glas

Naast de isolatiewaarde en de kleur, is ook de keuze van het type glas van belang. In een standaard situatie heeft de beglazing een waarde van maximaal 1.2 Ug. Voor een meer effectieve isolatie wordt gekozen voor een luchtspouw met Argon gas en wordt thermische folie gebruikt om de isolatie te optimaliseren. Op die manier kan een raam met een drievoudige beglazing een Ug-waarde krijgen van 0.6 Ug.

Veiligheidsglas

Behalve het bovenstaande is er ook oog voor de veiligheid bij aluminium ramen. Terwijl normaal gesproken glas snel uiteenvalt in kleine, scherpe delen, is dat bij het veiligheidsglas niet het geval. Doordat het gelaagde glas is voorzien van speciale folie, valt dit bij een glasbreuk niet uiteen, maar wordt het door de folie bijeen gehouden. De kans op ernstige verwondingen is daardoor minimaal.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button