Vastgoed

Je huis kopen op de zaak of niet?

Ben je als ondernemer van plan om te investeren in een eigen woning? Dan kan je daarbij op twee verschillende manieren te werk gaan. Als particulier spreekt het voor zich dat je alleen maar privé kan investeren in vastgoed. Dat geldt niet voor ondernemers. Als ondernemer met een eigen bedrijf kan je namelijk een keuze maken tussen deze twee opties:

  1. Je koopt het vastgoed gewoon privé op je eigen naam;
  2. Het vastgoed wordt aangekocht op naam van de onderneming;

Jarenlang was het zo dat ondernemers blind kozen voor deze tweede optie. Dat had voornamelijk te make met het feit dat ze op die manier de kosten voor de realisatie of verbouwing van de woonst konden inbrengen in het bedrijf. Op vandaag blijkt echter dat deze keuze lang niet altijd meer het interessantst is, in tegendeel. Waarom? Dat ontdek je hieronder!

Voordelen van een huis kopen op de zaak

Ga je een huis kopen op de zaak? Dan kan je daarbij in eerste instantie rekenen op verschillende voordelen. Allereerst is het zo dat de vastgoedinvestering vaak kan worden afgeschreven. Dit betekent in de praktijk dat je aanspraak kan maken op een jarenlang fiscaal voordeel. Let wel, belangrijk om te weten is dat de grond niet kan worden afgeschreven. Ook bij de aankoop van het vastgoed is het mogelijk dat je nog allerhande kosten zal kunnen aftrekken. Het gaat daarbij niet alleen om de registratiebelasting, maar ook om de BTW. Deze laatste vormt doorgaans toch een vrij stevig bedrag welke je dus in een mum van tijd krijgt ‘terugbetaald’.

Er kan worden gesteld dat het aankopen van vastgoed op een vennootschap altijd fiscaal interessant is. Dit gezegd hebbende is het zo dat de investering in de vennootschap er op dient gericht te zijn belastbare inkomsten te behouden of te kunnen verwerven. Geldt dat voor jou niet? Dan bestaat het risico dat je daar problemen met de fiscus aan over zal houden. Het spreekt voor zich dat je dergelijke problemen in de praktijk liever zal willen voorkomen dan genezen.

Met welke nadelen dien je rekening te houden?

De voordelen van het aankopen van een huis op de zaak spreken voor zich. Er zijn echter zeker niet alleen maar voordelen aan verbonden. Het eerste nadeel heeft te maken met het feit dat je niet zomaar privé gratis in het huis kan wonen. Bewoon je het huis waar je vennootschap eigenaar van is? Dan is dat voor de Belastingdienst een voordeel alle aard. Dit betekent dat je niet alleen privé belastingen op zal betalen, daarnaast zullen er ook sociale zekerheidsbijdragen op worden aangerekend. Kies jij er voor om de woning door de vennootschap te laten verhuren? Dan zal je moeten aandachtig zijn voor het feit dat de huur bij het belastbaar inkomen zal worden geteld.

Nog een laatste nadeel dat is verbonden aan het aankopen van een huis op de vennootschap ondervindt je pas bij de verkoop er van. Is er op dat ogenblik namelijk sprake van een bepaalde meerwaarde? Dan zal er over deze meerwaarde een bepaalde belasting moeten worden betaald. Eventueel zou je wel kunnen rekenen op een spreiding van de belastingen die je moet betalen. Let wel, hier zijn wel bepaalde voorwaarden aan verbonden. Overweeg je dus met andere woorden het aankopen van een huis op de vennootschap? Wees dan zeker ook aandachtig voor deze mogelijke nadelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button