Betaalmiddelen in je webshop: welke mogen niet ontbreken?
Het aanbieden van diverse betaalmiddelen in je webshop is essentieel om het klanten zo gemakkelijk mogelijk te maken. Door meer betaalopties aan te bieden, vergroot je de kans op conversie en draag je ook nog eens bij aan de klanttevredenheid. Er bestaan heel wat betaalmethoden en je hoeft ze zeker niet allemaal aan te bieden, maar er zijn wel een aantal betaalmiddelen die onmisbaar zijn als je met Belgische consumenten te maken krijgt.
Bancontact: onmisbaar in je webshop
Het aanbieden van de bankkaart als betaalmogelijkheid is natuurlijk essentieel. De meeste consumenten beschikken over een bankkaart en zijn vertrouwd met het gebruik van Bancontact. Deze online betalingen accepteren, geeft de consument een veilig gevoel. Ook betalen met Payconiq by Bancontact is tegenwoordig de standaard. Zorg ervoor dat je webshop beveiligd is met SSL-certificaten en andere beveiligingsmaatregelen om de veiligheid van de kaartgegevens te waarborgen.
Online betalen via PayPal
PayPal is een populaire online betaalmethode. Dit vanwege het gebruiksgemak en de veiligheid. PayPal fungeert als tussenpersoon tussen de klant en de webshop, waardoor de klant zijn bankgegevens niet rechtstreeks met de webshop hoeft te delen. Bovendien biedt het ook extra garanties, zoals de aankoop- en fraudebescherming en de kopersbescherming. Als de verkoper het artikel niet bezorgt, kan PayPal de aankoop terugbetalen.
Ter plaatse afhalen en betalen
Sommige klanten geven de voorkeur aan het afhalen en het ter plaatse betalen van hun bestelling. Zo kunnen ze het eerst inspecteren en zijn ze zeker dat ze het product in een goede staat ontvangen. Dit biedt de mogelijkheid om persoonlijk contact te hebben met je klanten en om hen de gelegenheid te bieden om vragen te stellen of aanvullende producten te kopen. Het is wel belangrijk dat je dan opties biedt om ter plaatse te betalen, bijvoorbeeld contant of via een Bancontact terminal.
Wanneer klanten voor deze optie kiezen, heeft dit gevolgen voor het herroepingsrecht. Het herroepingsrecht is niet van toepassing op producten die ter plaatse worden afgehaald en betaald, omdat de verkoopovereenkomst niet op afstand is gesloten. Men kan de goederen namelijk nog inspecteren, dat kan niet bij een volledig online aankoop.
Achteraf betalen: meer zekerheid voor de klant
Een andere optie die steeds populairder wordt, is achteraf betalen. Dit geeft klanten de mogelijkheid om hun aankoop eerst te ontvangen en te beoordelen voordat ze betalen. Hierbij blijft het herroepingsrecht wél bestaan. Door achteraf betalen aan te bieden, geef je je klanten extra zekerheid en zorg je voor vertrouwen in je webshop. Je kunt de klant gewoon achteraf laten betalen door achteraf een betaallink toe te sturen of door de klant achteraf het geld te laten overschrijven. Er zijn ook betaaloplossingen die dit faciliteren, bijvoorbeeld Afterpay.