OndernemenTips

Oplopende kosten in de horeca: 4 manieren om te besparen

De horecasector vreest de aankomende winterperiode. Besparen op de verwarming is voor de horeca namelijk niet meteen een optie. Mensen gaan op café en gaan uit eten omwille van de gezelligheid. Een horecabedrijf verkoopt niet alleen lekkers, maar ook een gezellig gevoel. Zonder warmte is er geen gezelligheid en zijn er dus ook geen klanten. Dat ook de personeelskosten binnenkort worden geïndexeerd, net als de huurkosten, noopt horecabedrijven tot besparingen.

Besparen op tijd en personeelskosten

Verschillende horecabedrijven hebben al aangegeven dat ze vooral op arbeidstijd en personeelskosten zullen besparen. Er zijn verschillende manieren waarop ze dat kunnen doen. Als het gaat om tijdsbesparing moet er vooral worden gekeken naar automatisering en machinerie. Een mooi voorbeeld hiervan is een ijsblokjesmachine. Een ijsblokjesmachine maakt automatisch ijsblokjes aan op basis van leidingwater of waterflessen. Met een enkele druk op de knop beschikt men over ijsblokjes. Soms kan ook de grootte van het ijsblokje worden gekozen. Horecaondernemers die vandaag nog manueel hun ijsblokjes maken, kunnen rekenen op een flinke tijdsbesparing. Dat de ijsblokjes er bovendien beter uitzien dan als ze uit de vriezer zouden komen, is mooi meegenomen. Naast automatisering verwachten horecaondernemers zelf wat meer te werken om zo minder personeel in te schakelen. De vrije tijd gaat dus op de schop.

Energie besparen in de horeca

Extra apparaten heeft als nadeel dat de elektriciteitskosten stijgen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan doen om die kosten te beperken. Stel bijvoorbeeld een schema op met wanneer de apparatuur moet opstarten en mag worden uitgeschakeld. Op basis van je eigen ervaringen weet je bijvoorbeeld dat de mensen pas vanaf 17 uur om soep beginnen te vragen. Dan kan je de soep ook pas een kwartiertje voordien beginnen op te warmen.

Verder gaat het erom dat je investeert in energiezuinige verlichting, apparaten én gerechten. Een gerechtje dat iets minder lang in de energiezuinige oven moet of dat een beperkte bereidingstijd heeft, kan een flinke besparing opleveren. Daarvoor hoef je zelfs niet eens te kiezen voor koude voorgerechten.

Sleutelen aan de openingsuren

Verder kan het ook een goed idee zijn om de openingstijden bij te werken. Sommige uren van de dag zijn mogelijk minder rendabel. Een uurtje vroeger sluiten, betekent minder personeel betalen en minder verwarmen. Bovendien wil dat niet altijd zeggen dat de omzet sterk daalt, want mogelijk zullen consumenten gewoon een (half) uurtje eerder of later hun frietje komen halen. Een alternatief is om bijvoorbeeld een of meerdere dagen per week te werken met een dark kitchen of een ghost kitchen. Die dag kan er enkel worden afgehaald of wordt er enkel aan huis bezorgd. Het eetgedeelte behoeft dan geen verlichting en verwarming en je bespaart ook nog eens op de kosten voor serveerders.

Kleinere porties voor grotere marges

Veel horecaondernemers geven aan dat ze de oplopende prijzen niet helemaal durven door te rekenen aan de consument. De consument heeft het al moeilijk genoeg en het eerste waarop men bespaart, zijn de wekelijkse frietjes en het zondagse cafébezoek. Horecaondernemers vrezen dat hogere prijzen zal resulteren in wegblijvende klanten. Daarom kijkt men vooral in de richting van kleinere porties. Zeker in frituren worden er vaak te grote porties geserveerd, waarbij de helft van de frieten en de mayonaise rechtstreeks naar de vuilnisbak gaat. In de plaats van de prijzen met tien procent te verhogen, kunnen de porties tien procent kleiner zonder dat de consument er veel van merkt.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button