HR

Hoe belangrijk is een diploma vandaag de dag nog echt?

Wanneer je  vroeger voor een bepaalde job wou gaan solliciteren kon je vaststellen dat men altijd eerst keek naar je diploma’s. De ervaring die je had met een bepaalde functie of de opleiding die je had gevolgd was dan ook veelal van doorslaggevend belang voor het toegekend krijgen van een bepaalde job. Op vandaag is dat niet langer het geval. Bij steeds meer functies wordt er veel minder aandacht aan het diploma besteed. Het is ook omwille van deze reden dat veel theoretische proeven zijn vervangen door praktische. Dit brengt heel wat nieuwe mogelijkheden met zich mee. Jongeren die geen langdurige opleiding hebben gevolgd, maar wel over veel kennis beschikken krijgen net hierdoor immers nieuwe opportuniteiten aangeboden. Zou jij hier graag meer over te weten willen komen? Lees dan vooral de informatie door die je terug kan vinden in dit artikel!

Hoe belangrijk is een diploma tegenwoordig nog?

De informatie in dit artikel wil op geen enkele manier pretenderen dat het niet meer interessant is om verder te studeren. Uiteraard kan de kennis die je opdoet tijdens een verdere studie ongelofelijk belangrijk zijn. Bovendien is het zo dat er lang niet voor elke functies geldt dat er voldoening wordt genomen met een bepaalde ervaring. Voor verschillende beroepen geldt zelfs dat een specifieke opleiding of een concreet diploma is vereist. Het belang van een diploma is dan ook in de praktijk altijd sterk afhankelijk van het beroep dat je wil gaan doen. Het is eigenlijk op dit vlak dat de basis wordt gelegd. Ook het soort bedrijf waarvoor je gaat werken kan op dit vlak echter een niet onbelangrijke rol spelen.

Bij welk type bedrijf wil je gaan werken?

We trappen een open deur in wanneer we stellen dat lang niet elke onderneming op de bedrijfsmarkt over hetzelfde karakter beschikt. Er bestaan nog altijd heel wat traditionele bedrijven. Deze ondernemingen hebben doorgaans ook een iets oudere raad van bestuur. Voor dergelijke bedrijven geldt dat zij het traditionele patroon veelal nog steeds koesteren. Met andere woorden, de kans is bijzonder groot dat je tijdens een sollicitatie te maken krijgt met een aantal eerste vragen over je opleiding en diploma. Weet je op dit vlak niet aan de vooropgestelde verwachtingen te voldoen? Dan kan je daardoor meteen je slaagkansen op het verkrijgen van de job danig zien afnemen.

Vooral start-ups zijn erg flexibel

De hierboven aangehaalde traditionele bedrijven zijn uiteraard niet de enige partijen die op de bedrijfsmarkt zijn terug te vinden. Op vandaag telt deze markt namelijk ook erg veel zogenaamde start-ups. Voor deze opstartende bedrijven geldt dat ze vooral nood hebben aan frisse en jonge ideeën. Zij kijken van alle bedrijven dan ook veel minder naar de mogelijke diploma’s waarover je al dan niet beschikt. Dit gezegd hebbende betekent dit overigens niet dat je bij dergelijke partijen zomaar meteen aan de slag kan gaan. Het is dan ook in de praktijk doorgaans zo dat zij vooral door middel van een zogenaamde intake-gesprek bepalen of je al dan niet thuishoort binnen het team van dit bedrijf. Je zal de afnemer van het gesprek dus nog altijd moeten overtuigen van je kennis. Bij deze bedrijven spelen diploma’s echter slechts een zeer beperkte rol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button