Finance

Hoe geef je jouw bedrijf een financiële backbone?

De kracht van een bedrijf schuilt in de bankrekening. Het is één van de vaakst gehoorde stellingen onder (financiële) experten. In de basis schuilt hier natuurlijk een belangrijke bron van waarheid in. Toch betekent dit niet dat je al je inkomen massaal moet verzamelen op een spaarrekening van de vennootschap, in tegendeel. Het verstrekken van een financiële backbone voor je bedrijf is tegenwoordig op verschillende manieren mogelijk. Eigenlijk zijn er drie verschillende soorten van financiële buffers die er bestaan die hier (mee) voor kunnen zorgen. Om welke buffers het dan precies gaat zal je meteen kunnen achterhalen hier op deze pagina!

1.) Bedrijfsvastgoed is een zeer solide financiële buffer

Eén van de eerste zaken die wordt aangeraden aan bedrijven om een financiële backbone te kunnen creëren is het aankopen van bedrijfsvastgoed. Voor heel wat ondernemingen geldt dit nog meer omdat zij anders geconfronteerd worden met torenhoge huurlasten. Het is opvallend dat de meeste bedrijven er op vandaag toch nog altijd massaal voor kiezen om bijvoorbeeld hun kantoren te huren dan ze aan te kopen.

De bedragen die je bij een huurovereenkomst maandelijks moet ophoesten voor je zakelijk vastgoed ben je per definitie kwijt. Dat geldt echter niet voor de bedragen die je periodiek moet aflossen van een lening die je hebt afgesloten. Op deze manier betaal je namelijk vastgoed af wat op een bepaald ogenblik jouw eigendom zal worden. Het aankopen van bedrijfsvastgoed is dan ook altijd een zeer solide keuze richting de toekomst.

2.) Passieve inkomsten als belangrijkste financiële slagkracht

In principe is het zo dat we het inkomen van een bedrijf kunnen onderverdelen in twee verschillende categorieën. Hiervoor worden eigenlijk dezelfde categorieën gehanteerd als voor consumenten. Wat betekent dit nu precies? Zeer eenvoudig, we maken een onderscheid tussen:

  1. Actieve inkomsten;
  2. Passieve inkomsten;

Voor de eerste inkomsten moet elke dag opnieuw worden gewerkt. Voor de tweede groep geldt dat ze voorvloeien uit werkzaamheden die wellicht reeds geruime tijd geleden zijn uitgevoerd. Deze laatste inkomsten liggen doorgaans een stuk lager in vergelijking met de actieve variant, maar zijn daardoor zeker niet minder interessant, in tegendeel. Op het ogenblik dat je als ZZP’er bijvoorbeeld even minder of helemaal niet kan werken zijn het namelijk deze inkomsten die je recht zullen houden. Bekijk dus altijd hoe je ook binnen jouw bedrijf er voor kan zorgen dat er passieve inkomsten kunnen worden verdiend.

3.) Ook geld op de spaarrekening telt mee

Last but not least komen we terug op de stelling van veel financiële experten. Uiteraard is het namelijk zo dat ook geld op de spaarrekening belangrijk is. Voor elk bedrijf geldt dat ze op een zeker ogenblik geconfronteerd kan worden met financiële verrassingen. Deze financiële verrassingen kunnen de dagelijkse bedrijfsvoering aanzienlijk beïnvloeden. Het is dan ook altijd zaak om je hier op voorhand tegen te proberen wapenen. Het aanhouden van een bepaalde reserve op een spaarrekening is wat dat betreft zeker interessant te noemen.

Tot slot nog een laatste tip. Beschouw het geld op de spaarrekening van je vennootschap louter als financiële reserve. Vroeger was het zo dat je hier nog een kleine bron van passief inkomen in kon zien, maar tegenwoordig is dat helaas niet langer het geval.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button