Finance

Lenen voor de oprichting van je bedrijf of niet?

Het oprichten van een bedrijf kost geld. Zoveel mag duidelijk zijn. Het bedrag dat je echter nodig hebt voor het opstarten van een bedrijf kan in de praktijk danig verschillen. Een belangrijke vraag die heel wat nieuwe ondernemers zich dan ook stellen heeft te maken met het feit of je nu voor je nieuwe onderneming beter wel of niet kan lenen. Dit is een zeer belangrijke vraag die langdurig de financiële situatie van je bedrijf kan beïnvloeden. Hier even grondig over nadenken is dan ook altijd een must. Wij trachten deze vraag in ieder geval alvast te beantwoorden op deze pagina.

Kan je wel geld lenen voor de oprichting van je bedrijf?

Vooraleer we gaan bekijken of het interessant kan zijn om geld te lenen voor je bedrijf moeten we eerst onderzoeken of het afsluiten van een lening voor jou wel tot de mogelijkheden behoort. Het is een vaak gehoord misverstand dat banken altijd een financiering toekennen wanneer het gaat om de oprichting van een nieuwe onderneming. Tegenwoordig dien je toch met een solide financieel plan op de proppen te komen om dit voor mekaar te krijgen. Ontbreekt een dergelijk plan? Dan is de kans ongelofelijk klein dat het krediet aan je zal worden toegekend.

Naast bovenstaande is het zo dat er voor het merendeel van de zakelijke kredieten die worden verstrekt tegenwoordig persoonlijke waarborgen zijn vereist. Wil je dus als bijvoorbeeld ZZP’er een nieuwe onderneming oprichten? Zou je voor die oprichting graag geld willen lenen? Dan is de kans zeer groot dat je vereist zal zijn om daarvoor een persoonlijke borgstelling te doen. Wil je dat niet? Dan is de kans ongelofelijk groot dat de bank zal weigeren op de lening aan je toe te kennen.

Wanneer is geld lenen voor de oprichting van een bedrijf interessant?

Is de bank bereid om jouw een financiering te verstrekken voor de oprichting van je nieuwe bedrijf? Dat is uitstekend nieuws! Nu komen we eigenlijk aan bij de hamvraag van deze pagina. Hoe interessant is het nu namelijk precies om een dergelijke lening af te sluiten? In principe geldt namelijk dat je geld lenen zo lang mogelijk moet proberen uit te stellen. Dat geldt niet alleen voor particulieren, maar zeker en vast ook voor bedrijven. Ook bij deze laatste is het namelijk zo dat een financiering een aanzienlijke impact kan hebben op bijvoorbeeld de cashflow.

Voor het merendeel van de mensen die een bedrijf gaan oprichten geldt dat ze daar ook een bepaalde eigen inbreng voor moeten doen. Die eigen inbreng kan op verschillende manieren worden aangewend. Ze kan worden aangelegd als financiële buffer, maar ze kan ook dienst doen als kapitaal om de basisinvesteringen mee uit te voeren. In het laatste geval kan je mogelijks voorkomen dat je geld moet gaan lenen. Let wel, het is nooit interessant om je volledige oprichtingskapitaal aan te wenden voor de vereiste basisinvesteringen. Eender welke extra kost waar je dan mee kan worden geconfronteerd kan er namelijk voor zorgen dat je bedrijf in de financiële problemen terecht komt. Dat is uiteraard niet de bedoeling.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button