Juridisch

HP gaat opnieuw de strijd aan met generieke inktpatronen

HP heeft het opnieuw gedaan: met nieuwe software-updates voorkomt het dat generieke inktpatronen in hun printers kunnen worden gebruikt. Gebruikers krijgen een foutmelding te zien. Met dergelijke firmware-updates tracht HP al langer concurrenten op een afstand te houden. HP heeft namelijk liever dat je hun inktpatronen gebruikt en dat je niet kiest voor huismerken. Toch hoef je hier niet per se aan toe te geven.

Generieke inktpatronen zijn goedkoper

Tegenwoordig heb je de keuze tussen diverse HP inktpatronen. Je hoeft dus geen inktpatronen van het merk HP te kopen, maar je kan ook kiezen voor een generiek merk of een huismerk. Deze inktpatronen zijn vaak flink goedkoper, terwijl HP er helemaal niks aan kan verdienen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat het bedrijf al langer tracht te verhinderen dat consumenten andere inktpatronen in hun printers gebruiken. Hierdoor voeren bedrijven zoals HP al langer een concurrentiestrijd tegen huismerkcartridges en uiteindelijk zijn de consumenten daar het slachtoffer van.

Deze keer doet het bedrijf het dus met firmware-updates. Met een update wordt de software die op de printer is geïnstalleerd, aangepast. Bij HP gaat het vaak om een geplande veroudering. Ineens werken de chips in de inktpatronen niet langer. De gebruikers krijgen dan foutmeldingen te zien. Alle moderne printers die verbinding kunnen maken met het internet lopen dit risico. In de praktijk zijn echter vooral de HP 903- en de HP 953-cartridges het slachtoffer van dergelijke updates.

Test Aankoop stelt HP in gebreke

Test Aankoop stelt HP in gebreke

Test Aankoop eist dat het bedrijf stopt met het blokkeren van cartridges en vraagt ook dat HP een schadevergoeding betaalt. Het verwijst daarbij naar een eerdere beslissing van de Italiaanse Mededingingsautoriteit. Test Aankoop geeft aan weet te hebben van consumenten die een hele collectie inktpatronen in de vuilnisbak hebben moeten gooien, maar ook van consumenten die dachten dat hun printer het niet meer deed. Zij hebben zelfs een nieuwe printer gekocht. Het wil dat HP opdraait voor deze schade. Als HP niet ingaat op deze eis, zal Test Aankoop een groepsvordering opstarten.

Niet alleen is HP hier verantwoordelijk voor financieel verlies bij consumenten, maar ook producenten en het milieu worden getroffen. Duizenden liters inkt en plastic cartridges worden namelijk onbruikbaar, maar volgens het HP Sustainable Impact Report doet het bedrijf het nochtans goed. Het zegt zich in te zetten voor een circulaire toekomst met een lagere CO2-uitstoot. Het zijn allemaal zaken die door consumentenorganisaties worden gehekeld.

Automatische updates uitschakelen

Voor verkopers zoals Goedkoopprinten.be zit er weinig anders op dan klanten goed te informeren. Vaak is het namelijk mogelijk om een oplossing te vinden voor dergelijke updates. Zo kan men de automatische HP-updates uitschakelen. Dit kan zowel via het bedieningspaneel als via de software van HP. Bij Goedkoopprinten hebben ze zelfs een stappenplan ontwikkeld om dergelijke updates uit te schakelen.

Hoewel er meestal een oplossing te vinden is, zit er soms niets anders op dan klanten door te verwijzen naar printers van ander merken. Het is hoe dan ook iets om rekening mee te houden als je een nieuwe printer voor je (thuis)kantoor zoekt.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button